| Mìna / EUR | Košík 1

Pøíbìh bubínku Ludwig Supraphonic

Pøíbìh bubínku Ludwig Supraphonic

Náš pøíbìh zaèíná v roce 1959. Bill Ludwig Jr. v roce 1955 koupil zpìt rodinné jméno od spoleènosti C.G.Conn a pro nový katalog chtìl mít nový kovový bubínek. Souèástí zpìtného odkupu firmy byly i krásné mušle "Imperial Lug", které Ludwig poprvé použil už v roce 1935.

Spoleènost se pustila do vývoje základního deseti šroubového kovového bubnu osazeného mušlemi "Imperial lug" s válcovaným mosazným korpusem. Zrodil se nový Super-Ludwig. Úplnì první bubínky Super Ludwig mìly ještì starý odznak WFL Keystone a byly k dispozici v pochromované a v lakované mosazi. Nejstarší bubny byly vybaveny starou mechanikou strunìní WFL z 50-tých let. Byla sice velmi podobná mechanice P83, ale detailech se rùznila. Mechanika byla ale brzy vylepšená a byla shodná s P83, nicménì stále mìla oznaèení WFL. Bubínky Ludwig Super s odznaky WFL jsou extrémnì vzácné, ale rozhodnì existují. Tehdejší cena za 5” model v chromu nebo mosazi byla 88 USD a 6 ½” stál 90 USD.

Brzy po pøedstavení bubínku Super-Ludwig pøišla spoleènost na konci roku '59 s odznakem "Transition", ten byl o nìco vìtší mosazný základní kámen s nápisem Ludwig v modrém oválu. Ludwig Super s touto kombinací odznaku Transition a mechaniky WFL P-83 je extrémì vzácný a øíká se mu pøechodový buben.

Další zmìnou pro Super Ludwig byla další zmìna odznaku na malý mosazný Keystone (základní kámen) bez sériového èísla. 

Následuje další zmìna, pøichází pøedstavení èerveného plstìného tlumièe „Baseball Bat“ bejsbolová pálka (P-4067) v roce 1962. Katalog è.64 (autorská práva 9-63) zobrazuje toto tlumítko pøibližnì na polovinì bubnù, napø. má ho nový Acrolite na stranì 7, ale jsou i na tomech v nìkterých sadách. Tak to bývá, když se výroba prostì "lepí".

Celé léta se pøedpokládalo, že všechny pøedsériové Ludwig Super se starým stylem zvlnìného lùžka pro strunìní a "bejsbol" tlumítkem mìly mosazné pláštì. Není to tak dávno, co vyšlo najevo, že Ludwig už mìl v té dobì vyvitý korpus z taženého hliníkového plechu.Tento korpus byl nejdøíve urèen pro snare Acrolite a byl poprvé zmínìn v èasopise Ludwig Drummer Spring v roce 1962 kde byl zmínìn jako nový korpus se jménem „Acousti-Perfect“. Stejný hliníkový korpus použitý pro Acrolite byl poté pochromován a nahradil válcovaný mosazný korpus bubínku Super Ludwig. Tak se stává, že nìkteré bubínky z èervenou "bejsbolkou" a bez výrobního èísla na odznaku jsou vyrobeny s tehdy novým hliníkovým korpusem.


Takže je váš buben mosazný, nebo z hliníkové slitiny ? Staèí sundat mušli a malým pilníkem v montážním otvoru pro mušli jemnì provést tah a takto snadno opticky zjistit, zda je korpus hliníkový, nebo mosazný, tvrzení mnoha lidí, že je korpus nemagnetický je neopodstatnìné, protože hliník i mosaz nejsou magnetické kovy a ocelový Ludwig Supra-Phonic nikdy nebyl. Proè vlastnì Ludwig zavedl korpus z hliníkové slitiny ? Za vším hledejme ekonomiku, pro srovnání kus hliníkového plechu stál tehdy 2 $, stejný kus mosazi pak 5 $, pøi odhadované produkci 5 tisíc kusù bubínku roènì je úspora více, než zajímavá. Jak jistì víte, bubínky trpí nesnášenlivosti hliníku a chromu, pokud se zeptáte jakéhokoliv odborníka øekne vám, že hliník se pochromovat nedá, je jen škoda, že to nikdo neøekl Billu Ludwigovi Jr. Naštìstí pro Ludwiga znìly nové bubínky z hliníkové slitiny skvìle. Kombinace hladkého lehkého, ale tuhého hliníkového korpusu ve spojení s dokonale tvarovanými úložnými hranami i lùžky pro strunìní, byl stvoøen kouzelný buben, který se již brzy mìl stát králem pódií a studií 60-tých a 70-tých let.

V roce 1968 bylo vymìnìno jen málo funkèní bejsbolové tlumítko za klasické, knoflíkové s vìtším knoflíkem a plastovou podložkou. Následovalo pøedstavení nového odznaku Blue-Olive a mechaniky strunìní P85, pøibyly modely z fosforbronzového plechu a to jak v èistém provedení, tak tepaných verzích, které jsou velice vzácné. To vše se událo v 60-tých a v 70-tých letech minulého století, kdy tyto bubínky jednoznaènì tvoøily historii.

Osobnì jsem velkým pøíznivcem tìchto bubínkù a jsem hrdým majitelem nìkolika modelù, které patøí mezi cenìné a vyhledávané. Poskládal Ivo Honajzer (moje sbírka ZDE)