| Mìna / EUR | Košík 1

Historie-DW drums

 

Letmá historie - DW drums

DW Drums: Poèátky

Co vlastnì znamená DW ? DW znamená „Drum Workshop“ (bubenická dílna), protože pøesnì tak to bylo, když to zaèalo. V roce 1972, ve vìku 26 let, založil zakladatel Don Lombardi malé výukové studio v Santa Monice v Kalifornii, kde nabízel mìsíèní workshopy a soukromé lekce bicích. Netrvalo dlouho a uvìdomil si, že jeho režijní náklady žerou zisky. K tomu aby firma pøežila potøeboval jednoduše vydìlat více, zaèal prodávat knihy, palièky a bicí nástroje, k tomu najal další uèitele na èásteèný úvazek, aby se postarali o vzdìlávací zátìž. Uvolnil si tím ruce a mohl se vìnovat rozvoji své firmy. Lombardi najal svého studenta Gooda (tehdy 17-ti letý John Good je nyní viceprezident DW) jako manažera prodeje na èásteèný úvazek a oba sdíleli velké nadšení pro vývoj a inovací bubnù. Výsledkem jejich pracovních schùzek

Výsledkem tìchto pravidelných brainstormingù byla dvojice vyvinuta jako první originální bicí produkt DW - výškovì nastavitelné sedadlo na kufru pro hardware, které se prodává do dnes. Po této úspìšné inovaci zaèal John Good pracovat pro Dona na plný úvazek a od té doby se neohlíželi zpìt a vedou svou firmu spoleènì do dnešních dnù.

DW Drums : nejen tvùrce bubnových sedákù

Sedák s futrálem byl úspìšné, ale ještì to nemìlo sílu opustit výuku a vìnovat se výrobì bubnù, to platilo až do roku 1977, kdy majitel spoleènosti Camco Drum Co. (hlavní odbìratel sedáku) Tom Beckman udìlal Donu Lombardimu nabídku, která navždy zmìní jeho budoucnost. Lombardi tak od nìj odkoupil výrobní aktiva jako jsou stroje, matrice a formy - v podstatì témìø vše mimo znaèku "Camco", kterou prodal japonské spoleènosti  Hoshino Gakki, kterou jistì znáte podle znaèky Tama, kterou rovnìž vlastní.

 

To poskytlo spoleènosti DW schopnost plnì se soustøedit na vývoj a výrobu bubnù a definitivnì se tak odklonili od vzdìlávání. Don nikdy nepochyboval o tom, že se svou vizi uspìje, pokud bude schopen získat potøebné finanèní prostøedky, a øekl: " Myšlenka, že neuspìju mì nikdy nenapadla ... už na základì našeho malého úspìchu se sedaèkou jsme vìdìli, že pokud budeme schopni nabídnout bubeníkùm produkty, které by zlepšily jejich bubnování, mohli bychom být úspìšní." Mít touhu jít do výroby a mít na to peníze jsou samozøejmì dvì rùzné vìci.“

DW Drums: Expansion Into Other Drum Hardware

Naštìstí pro Dona našli se externí investoøi, kteøí spoleènì s jeho rodièi, pùjèili mladému podnikateli peníze na nákup všeho, co firma Camco nabízela. (souèasti tohoto vlastnictví byl napøíklad pedál Camco, z kterého vzešela legena DW 5000, ale kulaté mušle, které šlušely už soupravám Camco, jen je tehdejší veøejnost nepøijala) Výsledkem bylo, že dalším velkým produktem DW byla rafinovaná verze basového bubnu Camco 5000 Nylon Strap. Verze pedálu DW byla tišší, plynulejší, konzistentnìjší a nastavitelnìjší. Pedal se rychle stal volbou mnoha bubeníkù po celém svìtì a po inovacích (vylepšení systému pohonu øetìzù a øetìzových kol vyvinutém v roce 1980 byl DW 5000 na vrcholu trhu s bubnovými pedály. Následoval dvojitý pedál DW 5002, který pomohl tuto pozici upevnit. V prùbìhu 80-tých let vytvoøili ještì inovativnìjší hardware, jako jsou otoèné dvounohé stojany HI HAT nesouci oznaèení DW5500T, dále pak kabelové HI HAT DW5502LB.

 

DW Drums: Learning on the Road (uèit se na cestách)

Zatímco Don Lombardi pracoval v Kalifornii na DW pedálech a hardwaru, John Good byl mimo firmu na turné a uèil se vše potøebné o bubnech jako bicí technik. Pracoval pro velièiny jako Earth Wind and Fire, Franka Zappu a Madonny. Díky tomu, že každou noc nastavoval a vyladil bicí k dokonalosti, vyvinul si neuvìøitelný cit pro pochopení, jak skvìle mají bubny znít už tehdy mu hlavou bìžely myšlenky na budoucí inovace, dnes o té dobì øíká: "Pochopil jsem, že vše o konstrukci korpusu, velikosti korpusu, úložných hranách, blánách, hardwaru i povrchové úpravì jednotlivì a spoleènì to ovlivòuje kvalitu výsledného zvuku bubnu ... Don a já jsme zaèali dìlat nìkolik setù za mìsíc, vždy jsme se soustøedili na zdokonalování každého z výše uvedených prvkù. “

DW Drums: Marketing z konce 80-tých let

Vše do sebe zapadalo, významné inovace v oblasti bubnového hardware, dobrý, na tu dobu velmi moderní marketing zpùsobil, že se firma chytla a vyrazila vstíc budoucnosti. V 80-tých letech obsadili mezeru na trhu s bubenickým hardwarem se zamìøením na špièkové bicí pedály. Hardware byl prodáván jako "The drummer’s choice" (Volba bubeníka) s podporou mnoha významných hráèù té doby po celém svìtì. Zvýšená poptávka po hardwaru znamenala, že se museli pøestìhovat do nové továrny v Newbury Parku v Kalifornii, aby zdvojnásobili svou výrobní kapacitu. S postupujícím desetiletím se tento úspìch pøenesl i na jejich bicí soupravy a snare bubínky. Jako vždy pomohla i náhoda.... Don Lombardi vzpomíná, jednou se za námi stavil Tommy Lee (Motley Crue), aby si nechal nastavil pedály." Zatímco èekal, posadil se za sadu bubnù, které mìl John ve své kanceláøi.Zaèal hrát a nepøestával, byl ohromen tím, jak dobøe ty bubny znìly. Tehy mì napadlo, že Tommy Lee pøedstavuje novou generaci bubeníkù, kteøí nezažili Custom drums, tedy ruènì vyrábìné bubny. " Krátce nato od nás Tommy koupil soupravu." To bylo 7. bøezna 1989, pamatuji si to datum, protože to byla pro nás tak velká událost, že jsem udìlal fotokopii šeku a mám je dodnes schovanou. Tommy Lee v té dobì podporoval jinou bubnovou spoleènost, ale bìhem jednoho roku se stal našim oficiálním podporovatelem“.

 

Tommy Lee a souprava, kterou si v roce 1983 nechal vyrobit Buddy Rich

DW Drums: NAMM Success and Beyond

Až v momentì, kdy se ke spoleènosti pøipojil bubeník svìtové kapely Motley Crue a svìtová hvìzda Tommy Lee jako jejich propagátor, umožnilo to firmì "pøekroèit pouhé pedály" a zaèít se tváøit jako výrobci bicích nástrojù. V roce 1990 vytvoøili svùj první oficiální katalog produktù, který vzali na NAMM show, která se koná každý rok pro firmu tzv. za bukem tedy v Anaheimu v Kalifornii. Doufali, že si nìkteøí z prodejcù pedálù koupí i bicí soupravu, hned první den výstavy pøijali objednávky na neuvìøitelných 60 bicích sad, což bylo mnohem víc, než se oèekávalo a firma následnì strávila zbytek roku dohánìním plnìní objednávek. Dalších deset let bylo pro spoleènost bezprecedentní dekádou rùstu, protože vytvoøili produkt, který se na trhu ujal a díky marketingové strategii, která definovala vyjímeènost jejich bicí soupravy se nástroje staly velmi žádanými.

Od svého debutu na NAMM zahrnují inovace bubnového hardwaru DW tyto všeobecnì známe prvky:

- bubnové pedály vybavené rychlými a hladkými ložisky (trojitý ložiskový systém delta a pant paty s kulièkovými ložisky)
- DW Edge Snare Drum - serie snare bubnù „Edge“ s kombinovanými korpusy z mosazi a javoru
- F.A.S.T. tom sizes, kde je zvolena hloubka tomu, aby doplnila prùmìr bubnu (pro dosažení „správného“ celkového zvuku tomu)
- The Woofer - v podstatì zesilovaè tónu basového bubnu s vestavìným mikrofonem AKG D112BD (namontovaný pøed basovým bubnem a fungující jako sub-kick)
- True-Pitch tuning, jde o závit, který má jemnìjší stoupání, což ovlivòuje jemnìjší ovládání a ladìní bubnu
- obrovská škála možností povrchové úpravy bubnu vèetnì laku, saténového oleje a povrchových úprav ve fóliích - FinishPly

tyto inovace bicího hardwaru a bicích sad byly podporovány všemi významnými bubeníky od technických mistrù, jako jsou Marco Minnemann, Sheila E., Terry Bozzio a pozdìji i velký Neil Peart, pøidali se i popové ikony Bruce Springsteen, Madonna, Incubus, Dixie Chicks a Missy Elliot, jejihž bubeníci hrají výhradnì DW bicí, pedály a hardware.

DW Drums: 2000’s – Affordable & Collectable Innovations (dostupné i sbìratelské inovace)

Pøelom tisíciletí s sebou pøinesl nový rozmìr výroby, kdy se do té doby vìnovali pouze špièkovým nástrojù, nyní zaøadili do výrobního programu byly zaøazeny základní i støední úrovnì bicích nástrojù vyrábìných pod znaèkou PDP (Pacific Drums and Percussion).Tato nová produktová øada se vyrábìla od roku 2002 v továrnì DW v mexickém Ensenadì je krátkou dobu a továrna byla uzavøena a výroba pøesunuta do Asie.

 

Pøidání øady levnìjších nástrojù ovšem neukonèilo pøání týmu DW posouvat hranice inovací v sekci špièkových nástrojù. V souèasnosti John Good hledá po celém svìtì rùzné materiály, z kterých by mohl vyrábìt bubny. Objevily se materiály jako stovky let utopné kmeny javoru, z kterých se po vysušení naøezaly dýhy extrémnì trvdého døeva, z kterých se následnì vyrobily soupravy k 30-tému výroèí založení firmy. Jde o velmi limitované sady Lake Superior Maple v roce 1997 a Lake Superior Birch sad v roce 2002. V témže roce spatøily svìtlo svìta i nové technologicky velmi vyspìlé pedály, zaèalo to limitovanou edici titanových 9000 jednoduchých a dvojitých pedálù, vybavených odlehèenou hliníkovou vaèkou, titanovým nášlapem a patentovaným pantem Delta s certifikátem pravosti. Pozitivní reakce na pedály basového bubnu Titanium 9000 podnítila rozsáhlou produkèní verzi pedálu. Tento vývoj umožnil zvýšení rychlosti, výkonu a pøesnosti pøi souèasném snížení tøení pomocí kulièkových ložisek v rotoru. Tento pedál zùstává jedním z nositelù standardù v tomto odvìtví dodnes.

DW Drums : The 2020's & Beyond

Pøestože byl rok 2020 pro vìtšinu prùmyslových odvìtví tìžkým rokem, nezpomalil snahu DW o nové nápady a produkty. "Lov na døevo" Johna Gooda se opìt ukázaly jako mimoøádnì plodné, když do série Collector's pøidal øadu 2020 „Private Reserve Exotics“. V této nabídce najdete Tortoise Shell Sapele Pommele, Moabi, Candy Stripe Padauk, Super Curly Maple nebo Monkey Pod s možnosti zvolit si jakoukoliv konfiguraci zvolenou v prostøedí Shell Custom Shop. Další spousta práce byla odvedena na technologii laserovì øezaných intarzií, ze kterých se vyrábí snare øady Icon, které lze pøirovnávat k umìleckým dílùm. Na druhém poli levnìjších výrobkù byly do prodeje uvedeny hardwarové øady 2000, 3000.

  

V roce 2015 spoleènost DW záskala licenci na výrobu další americké bubnové legenda, znaèky Gretsch a v roce 2019 odkoupila od znaèky Gibson legendární americkou znaèku Slingerland, kdy spoleènost plánuje uvést na trh soupravy, které budou navazovat na slavnou minulost firmy Slingerland. Poskládal Ivo Honajzer