| Mìna / EUR | Košík 0

Historie-Tama drums

Letmá historie - Tama drums

Tama Drums (z japonštiny :多満(kanji),タマ(Kana), zní jako Tama ) je to svìtovì známá znaèka bicích sad a hardware vyrábìných a prodávaných japonskou spoleènosti Hoshino Gakki.

základnou firmy Tama pro výzkum a vývoj výrobkù, spolu s výrobou nejdražších modelových øad je továrna mìstì Seto v Japonsku. Hardware a levnìjší serie bubnových sad jsou vyrábìny v Guangzhou v Èínì. Mateøská firma Hoshino má po celém svìtì nìkolik kanceláøí pro marketing a velkoobchodní distribuci. Bubny urèené pro americký trh se montují a skladují v poboèce Hoshino USA v Bensalemu v Pensylvánii, tato americká poboèka se zároveò pøispívá svými poznatky ve vývoji nových prvkù a inovací.

Hoshino Gakki zahájil výrobu bubnù v roce 1961 pod názvem „Star Drums“. Hoshino, pøíjmení zakladatele, se pøekládá jako „hvìzda“, proto tedy výbìr znaèky „Star Drums“. Bicí byly vyrábìny v dceøiné spoleènosti Hoshino, která se jmenovala Tama Seisakusho, ta byla otevøena v roce 1962 
a výrábìla kytary a zesilovaèe Ibanez. Jenže výroba bubnù neustále rostla a tak byl Ibanez v roce 1966 pøesunut do jiné továrny. Zpùsobeno to bylo pøedevším tím, že byly na americký trh uvedeny dvì øady bubnových modelù Imperial Star a Royal Star, které dokázaly konkurovat pøedevším tím, že byly levnìjší a tím i konkurence schopnìjší dražším americkým bubnùm Rogers, Ludwig a Slingerland.

Až v roce 1974 se spoleènost Hoshino rozhodla zahájit prodej svých bicích pod znaèkou Tama. Tama se jmenovala manželka majitele a toto slovo koresponduje s japonským slovem, které znamená „klenot“. „Star - hvìzda“ se ve jménech bubnových modelù Tamy používá dodnes.

V roce 1977 Tama a tehdejší DW spoleènì koupili zkrachovalou spoleènost Camco Drum Company. V rámci dohody získala spoleènost DW nástrojové a výrobní zaøízení spoleènosti Camco, zatímco spoleènost Tama získala název spoleènosti Camco.

V té dobì Camco vyrábìlo první øetìzový pedál, který byl považován za nejlepší bicí pedál na trhu. DW pokraèovala ve výrobì pedálu s použitím originálního náøadí a uvedla jej na trh pod oznaèním DW 5000. Tama zahájila výrobu stejného pedálu pod názvem Camco. Spoleènost Tama integrovala do svého výrobního procesu veškerou techniku od spoleènosti Camco a celková úroveò kvality jejich bubnù se zvýšila prakticky pøes noc. Pùvodním plánem bylo prodávat low-end bicí pod znaèkou Tama a pod znaèkou Camco nabízet špièkové bicí profesionálním hudebníkùm, jenže v té dobì se už znaèka Tama natolik ve svìtì prosadila, že i profesionálové zaèali používat bubny Tama a tak znaèku Camco už na trh neuvedli. Tama je rovnìž prùkopníkem ve vývoji hardwaru pro bicí. Ve skuteènosti byla Tama první spoleèností, která vytvoøila èinelový stojan s ramenem, kterému se u nás lidovì øíká "šibenice", další prvenství mají multi clamp - což jsou rùzné svorky a úchyty, zejména pro èinely, nebo kulový tom holder. Spolu s vzestupem rockové hudby byl vyžadován robusnìjší hardware a jak všichni víme, firma Tama na tento požadavek zareagovala špièkovým hardware, kdy neustále vytváøela novìjší a pevnìjší stojany, pedály a další prvky bubenického náøadí. Dalším originálním výrobkem jsou dodnes oblíbené Octobany, což jsou skupiny malých bubnù o prùmìru 6" s rùznì dlouhým tìlem, které produkují vysoké tóny oktávového rozsahu. Poskládal Ivo Honajzer

Struèný chronologický pøehled výrobkù, jak je firma Tama uvádìla na trhy po celém svìtì.


1962 - byla založena spoleènost Hoshino Gakki MFG.CO.LTD
1965 - Hoshino Gakki zahájil výrobu bubnù pod názvem "Star Drums".
1970 - Hoshino pøedstavil novou znaèku bicích "Swingstar Drums"
1974 - zaèala výroba bubnù pod znaèkou TAMA jako snaha o výrobu vysoce kvalitních bubnù a hardwaru
1976 - Tama uvedla na trh bubny „Superstar“, první øada byla 5-ti vrstva, pozdìji 6-ti vrstva konstrukce korpusu z bøízy, pùvodní øada Superstar je nyní považována za "Vintage" produkt Tama
1977 - šla na trh nyní již témìø zapomenuta øada "Fibrestar", korpusy tìchto bubnù byly vyrobeny ze sklenìných vláken a byly pokryty dekoraèní fólii.
1983 - v tomto roce byla na trh uvedena série "Artstar", dnes se jim øíká "Artsar 1", zde byly korpusy vyrobeny z bøezového døeva s vnitøní a vnìjší vrstvou z exotické døeviny Corida.
1984 - Techstar Electronic Drums byly jedním z prvních pokusù TAMA ve svìtì elektronických bubnù.
1986 - v tomto roce Tama pøedstavila 3 nové bicí sady, bicí Artstar II, Crestar a Granstar. Artstar byl vyroben ze 100% kanadského javoru a další dva byly vyrobeny ze 100% japonské bøízy.
1989 - byly uvedeny slavné bubny serie „Rockstar“ jejihž korpusy byly vyrobene z filipínského mahagonu.
1994 - tento rok byla pøedstavena jedna ze špièkových øad bicích sérií TAMA "Starclassic". Tato série se vyrábìna v Japonsku až do roku 2009.Po tomto roku se vìtšina øad Starclassic vyrábí v èínské továrnì.
1999 - byl rok malých bubínkù- snare, zejména øada Signature Palette Series, kterou tvoøili Kenny Aronoff, Bill Bruford a Simon Phillips. Pozdìji v roce 2001 pøidali další bubínky Stewart Copeland, Mike Portnoy a Lars Ulrich.
2001 až 2006 - bìhem této doby pøidala TAMA další bicí soupravy, jako jsou Starclassic Exotix, Starclassic Bubinga, Starclassic Performer.
2007 - v tomto roce TAMA pøedstavila svou špièkovou øadu „Warlord“ jsou osazeny mušlemi v gotickém stylu s vloženými krystaly Swarovski. Všechny bubny jsou dodávány s kuføíkem z tvrdého døeva a certifikátem pravosti od japonské továrny TAMA.
2010 - 2020 v této dobì pøišly na trh øady bubínkù S.L.P. Starphonic a zejména vlajkové lodi Tama Star v nìkolika variantách Star Maple, Star Bubinga, Star Walnut zjednodušenì se da øíci, že tato znaèka je stále mezi pøedními výrobci bubnù a dá se pøedpokládat, že tomu tak bude i nadále.